Als je dit leest dan sta je aan het begin van een nieuwe wereld van muziek. Het uit het hoofd leren spelen. Iedereen kan lang zal ze leven in 12 toonsoorten foutloos zingen. Maar waarom lukt het niet om dat te spelen?

Professionele muzikanten beginnen meteen over akkoorden, toonkernen en allerlei zaken die ik zelf ook totaal niet begreep. Heb jij zin om eerst een heleboel theorie te leren? En al zou je je daar in verdiepen, dan nog, kan je tijdens het spelen ook nog de theorie voor de geest halen en er dan ook nog wat mee doen? Waarschijnlijk, net als ik, kan je dat niet. Als je dan net als ik trompet speelt, een Bes instrument dus, wat betekent dat als je een C speelt dan je dan een bes hoort?! Dan wordt de theorie helemaal ingewikkeld. Dit kan je allemaal vergeten.

Deze cursus is gericht op mensen die uit het hoofd nummers als Hey Jude, op straat of in de kroeg mee willen kunnen spelen. Dit is geen improvisatie cursus! Leer eerst maar eens een maar popnummers uit je hoofd mee te spelen. Deze cursus helpt jouw daarbij en hiermee leg je de basis. Door deze cursus krijg je heel helder voor de geest wat je te doen staat en hoe je dit kan leren. De vlieguren die zal je zelf moeten maken. De duur van de cursus is dan ook minimaal 6 maanden. Dat lijkt lang, maar de meeste mensen spelen veel langer dan 6 maanden. De meesten al jaren! Maar al die jaren lag de focus op het instrument, en op het lezen, het zo goed mogelijk je partijen spelen, je klank en zo goed mogelijk samen spelen.

Nu draait maar om een ding, nou ja twee dingen, en dat zijn je oren. Die heb je twee. Als je oren gewoon functioneren dan kan jij dit leren. Hoe goed je je instrument beheerst is nu niet zo relevant! Wel gaan we ervanuit dat je tot vier kruizen en mollen weet wat de grepen zijn.

 

Hier leer je een van de belangrijkste methodes om uit het hoofd te gaan spelen

Hier krijg je een uiterst minimaal stukje theorie, en begin je met de tweede methode van uit het hoofdspelen

Hier werk je aan het automatiseren van spier geheugen

Hier begint te cursus echt! Het eerste liedje is When the Saints. 

  • ook geschikt als je je instrument nog niet goed beheerst
  • als je getallen kan lezen, dan kan je dit ook
  • De theorie kan niet minimaler
  • Gebruik de chromatische toonladder om verder te komen
  • Door spier geheugen training vlieg jij straks over de noten!
  • Creëer hier je basis!

COMING SOON

Het basis nummer is: When the Saints, deze zal worden aangevuld met minimaal 30 liedjes

Hier maken we een lijst, met liedjes waarvan je de eerste noot gaat onthouden

De uitgeschreven improvisaties gaan in geleidelijk in stappen. In elke stap ga je verder weg van het origineel

De uitgeschreven improvisaties gaan in geleidelijk in stappen. In elke stap ga je verder weg van het origineel