"Je staat aan het begin van een nieuwe muzikale wereld als je dit leest: het vermogen om uit het hoofd te spelen. Iedereen kan 'Lang zal ze leven' in 12 toonsoorten vlekkeloos zingen, maar waarom lukt het dan niet om dat te spelen?

Professionele muzikanten beginnen met ingewikkelde termen zoals akkoorden en toonkernen, zaken die ik zelf ook niet begreep. Heb je zin om eerst een enorme hoeveelheid theorie te leren? En zelfs als je dat doet, kun je dan tijdens het spelen die theorie ook nog oproepen en ermee werken? Waarschijnlijk, net als ik, lukt dat je niet. Vooral als je, zoals ik, trompet speelt - een Bes-instrument. Dit betekent dat als je een C speelt, je eigenlijk een bes hoort, wat de theorie nog ingewikkelder maakt. Maar dat kun je allemaal vergeten.

Deze cursus richt zich op mensen die nummers zoals 'Hey Jude' uit hun hoofd willen kunnen spelen, op straat of in de kroeg. Let op, dit is geen improvisatiecursus! Wel laten we je aan het improviseren proeven.


Begin met het uit je hoofd leren spelen van eenvoudige popnummers. :) Deze cursus helpt je hierbij en legt de basis. Dankzij deze cursus wordt duidelijk wat je moet doen en hoe je dat kunt leren. De benodigde oefenuren zul je zelf moeten maken. De cursus duurt minimaal 6 maanden. Dat lijkt misschien lang, maar de meeste mensen zijn veel langer bezig met spelen - sommigen zelfs jaren! Maar al die tijd lag de nadruk op het instrument, op het lezen van bladmuziek, het zo goed mogelijk spelen van je partij en het samenspelen met anderen.

Nu draait het slechts om twee dingen: je oren. En je hebt er twee van. Als je oren normaal functioneren, kun jij dit leren. Hoe goed je je instrument ook beheerst, is nu niet zo relevant! We gaan er wel vanuit dat je de grepen voor tot vier kruisen en mollen kent. Als je nu denkt: 'Ik zal dat nooit kunnen horen', doe dan de toondoofheidtest hier: [link naar de toon doof test]. Bij twijfel, zing mee!"

 

  • ook geschikt als je je instrument nog niet goed beheerst
  • als je getallen kan lezen, dan kan je dit ook
  • De theorie kan niet minimaler
  • Gebruik de chromatische toonladder om verder te komen
  • Door spier geheugen training vlieg jij straks over de noten!

COMING SOON

Er volgen nog minimaal 30 nummers

Je gaat gitaar partijen spelen!

Hier maken we een lijst, met liedjes waarvan je de eerste noot gaat onthouden

De beste medleys verzameld om uit het hoofd mee te spelen

De uitgeschreven improvisaties gaan in geleidelijk in stappen. In elke stap ga je verder weg van het origineel

De uitgeschreven improvisaties gaan in geleidelijk in stappen. In elke stap ga je verder weg van het origineel

Circle of fifth uitgelegd voor blaasmuzikanten